Фото-изложба с рисунки, създадени с помощта на микроорганизми ще бъде открита в Националния природонаучен музей на 11 април от 17 часа. Необичайната форма на изкуство е вдъхновена от първата в света рисунка с микроорганизми на Росица Ташкова, редактор на списание „Българска наука“.

Огромният интерес, който предизвика нейната бактериална елхичка през 2016, провокира организирането на конкурса Agar Art Contest на Американското общество по микробиология. По негова аналогия списание „Българска наука“ и фирма RIDACOM организират първия в България конкурс „Агар Арт“ през 2016.

Второто издание на конкурса през 2017 събра 25 екипа от микробиолози от цялата страна. Те приемат предизвикателството да покажат своята креативност и умения и представят 140 произведения, сътворени с различни бактерии.

Животът на изображенията, които създават микробиолозите е много кратък и променлив. Улавянето и запазването на красотата им става само във фотографии, които може да видите в изложбата ни.
„Да рисуваш в петри е вдъхновяващо, защото микробите са активна част от творческия процес. Тези произведения не само приличат на живи, те са живи и отнема време да станат видими с просто око, да придобият форма и да разкрият цветовете си. А най-голямото предизвикателство е да гледаш как създаденото от теб на платното постоянно се променя“, коментира Росица Ташкова. „И тъй като микробиологичните бои са живи, произведението се развива за ден-два, демонстрира красотата си и след това започва отмира – истински микро-кръговрат на живота.“
Изложбата се организира от списание „Българска наука”, Националния природонаучен музей при БАН и ARUNA PR Advisory с финансовата подкрепа на RIDACOM. Куратор на изложбата е д-р Милена Радева.

Достъпът до изложбата след откриването й става с редовен билет за музея.