Българската академия на науките отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с тържествено събрание, което се проведе на 23 май в Големия салон на БАН.

Тържеството откри председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. В словото си той подчерта, че на този ден отдаваме признание на българските радетели за наука и напредък, а също така правим равносметка на това как се развиват изследванията в БАН, какви са перспективите пред научната общност в страната, къде сме и накъде отиваме. И добави, че за учените от БАН този празник е ден на равносметка, с какво Българската академия на науките допринася за развитието на науката и културата в контекста на европейското изследователско пространство, в полза на обществото и държавата.

Академична лекция на тема „Кирил и Методий – покровители на Нова Европа” изнесе директорът на Кирило-Методиевския научен център на БАН (КМНЦ) доц. д-р Славия Бърлиева. В нея тя акцентира върху ролята на св. св. Кирил и Методий в общоевропейския културен контекст и разказа интересни факти от развитието на култа към тези двама светци в модерния и постмодерен свят.

По време честването бяха връчени наградите в националния конкурс за журналистическо отразяване дейността на БАН за 2017 г. Зам.-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов наблегна на това, че българските медии са медиатора между Академията и обществото и това за нас е изключително важно.

Наградените за 2017 г. са:

  • Зина Соколова от вестник „Аз-буки“ – в категория печатни медии (вестници и списания);
  • Димитрина Ветова от БТА – в категория онлайн медии (информационни агенции и интернет медии);
  • Юлия Христова от телевизия Bulgaria ON AIR – в категория електронни медии (радио и телевизия);
  • Борислав Лазаров от bTV – за цялостно дългогодишно отразяване на дейността на БАН;

Зам.-председателят на САЧК акад. Дамян Дамянов покани присъстващите да се включат в празничното шествие на 24 май от 10.30 часа пред сградата на БАН.

В рамките на събитието беше открита и организираната от КМНЦ изложба „Образи на св. Седмочисленици в съвременната българска иконопис“. Куратор на изложбата е гл. ас. д-р Тотка Григорова, изкуствовед и член на интердисциплинарния екип на КМНЦ на БАН.