Ден на българската наука, посветен на Европейската година на културното наследство, се проведе в Монтана на 25 май. В рамките на инициативата Българската академия на науките и община Монтана подписаха Меморандум за сътрудничество.  Подписи под документа поставиха зам.-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов и кметът на града  Златко Живков.

Работата на регионалните академични центрове (РАЦ) е свързана с отварянето на Академията към българското общество, както и към местните структури, подчерта чл.-кор. Васил Николов. Той посочи и важността на научно-приложните разработки на БАН и припомни, че доброто сътрудничество продължава вече шеста година. На подписването присъстваха доц. Борислав Великов, член на настоятелството на БАН, академик Ячко Иванов, координаторът на РАЦ проф. Петър Петров, директорът на Института по балканистика с Център по тракология – БАН проф.Александър Костов и др.

Меморандумът предвижда задълбочаване на сътрудничеството между институтите на БАН и местните власти, културните и образователните институции, бизнеса в региона, както и кандидатстването със съвместни проекти.

Конференция с участието на учени от Академията и изследователи от региона разгледа темата „Българският Северозапад в културно-историческото многообразие на Обединена Европа“. Якимовското съкровище, Долнодунавските крепости, Чипровският килим, Йордан Радичков, духовата музика са само част от най-разпознаваемите знаци за Българския Северозапад, които го поставят на картата на обединена Европа.

Изложба за българския принос към културно-историческото многообразие на Обединена Европа, подготвена от Научния архив на БАН, е подредена в художествената галерия „Кирил Петров“ в Монтана. Експозицията представя различни документи – ръкописи на трудове, дневници и спомени на наши учени, държавници, общественици и творци.

Организатори на инициативата са Българската академия на науките, Регионалният академичен център на БАН, община Монтана, Държавният архив и Регионалният исторически музей в Монтана.