Двудневна демонстрация на водородни технологии ще се проведе на 27 и 28 май от 11 до 16 часа пред Националния дворец на културата. Събитието е част от Водородните дни, които съпътстват срещата на високо равнище на 28 май в София по повод десетата годишнина на Съвместно предприятие “Горивни клетки и водород”. Българската академия на науките е съорганизатор на срещата и съпътстващите събития, които са част от официалната програма на Българското председателство на съвета на ЕС.

Съвместно предприятие “Горивни клетки и водород” е уникално европейско публично-частно партньорство, което работи за ускореното навлизане на пазара на технологиите  базирани на горивни клетки и водород. Българската академия на науките е партньор в предприятието. Водородните технологии имат огромен потенциал за декарбонизацията на транспорта и диверсификацията на източниците на енергия. Допринасят за намаляване на емисиите на парникови газове, позволяват повишаването на дела на възобновяемите енергийни източници и, поради ефективността си, значително намаляват общото потребление на енергия.

Горивните клетки са надежден и гъвкав ресурс, който може да има най-различни приложения – от автомобили, мотоциклети, кораби, автобуси, жилищни  сгради до металургични комбинати. Клетките могат да бъдат захранвани с водород, който от своя страна се произвежда от 100% възобновяеми източници, като например вятърна или слънчева енергия. Освен това, излишната енергия, произведена от тези източници, може да се съхранява под формата на водород за ползване през периоди с недостиг на слънчева енергия или вятър.

По време на демонстрациите на 27 май и 28 май пред НДК ще се проведе и „Водородно училище“ за деца и родители. Срещу представяне на свидетелство за управление на МПС присъстващите ще имат възможност да тестват водородните електромобили. Ще бъде направена и демонстрация на зареждане от подвижната зарядна станция. На 27 май абитуриенти от 73 СОУ „Владислав Граматик“ и Национална финансово-стопанска гимназия ще бъдат откарани до абитуриентския си бал с водороден автомобил.

Автомобил и водородни коли-играчки ще бъдат показани на 1 юни пред сградата на Българската академия на науките (ул. 15-ти ноември 1). По случай Деня на детето ще бъдат прожектирани образователни клипове и филми. Събитието се организира от Института по електрохимия и енергийни системи – БАН със съдействието на  „Технократи“.

Водородни дни ще се проведат в Стара Загора на 30 май и в Благоевград на 31 май.

Пълна програма на събитията в София, Стара Загора и Благоевград може да видите тук