Среща на високо равнище по повод десетата годишнина на Съвместно предприятие “Горивни клетки и водород” се проведе на 28 май в София. Форумът и съпътстващите го събития са част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. Провеждат се с подкрепата на Българската академия на науките, представителя на Европейския парламент Петър Курумбашев, Министерството на образованието и науката, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и Асоциацията на европейската индустрия „Водород Европа”.

Българската академия на науките е партньор в предприятието “Горивни клетки и водород”. Водородните технологии имат огромен потенциал за намаляване на емисиите от CO2 на транспорта и диверсификацията на източниците на енергия. Следователно, ще допринесат за намаляване на емисиите на парникови газове, ще позволят да се повиши дела на възобновяемите енергийни източници и значително ще се намали общото потребление на енергия.

Съвместно предприятие “Горивни клетки и водород” е пример за успешен подход в публично-частното партньорство. За справяне с големите предизвикателства на нашето съвремие е необходимо да имаме ясни политики, съчетани с резултати от научни изследвания. Това каза в словото си при откриването на форума министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Опазването на чистотата на въздуха в София е стратегически приоритет, по който работим съвместно с Българската академия на науките и университетите, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че столицата е модел за привличане на науката и иновациите в управлението на града.

Автомобил и водородни коли-играчки ще бъдат показани на 1 юни от 11:00 до 16:00 часа пред сградата на Българската академия на науките (ул. 15-ти Ноември №1). По случай Деня на детето ще бъдат прожектирани образователни клипове и филми. Събитието се организира от Института по електрохимия и енергийни системи – БАН със съдействието на „Технократи“.

Двудневната демонстрация на водородни технологии в София започна на 27 май пред НДК. Пред медии организаторите показаха как се зарежда водороден електромобил на подвижна зарядна станция – 5 минути са достатъчни за 500 километра пробег.

Водородни дни ще се проведат в Стара Загора на 30 май и в Благоевград на 31 май. Срещу представяне на свидетелство за управление на МПС присъстващите ще имат възможност да тестват водородните електромобили.