Българската академия на науките присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. Шиня Яманака на тържествена церемония, която се проведе на 20 август 2018 г. в зала „Проф. Марин Дринов“. Званието се присъжда за изключителните му научни постижения в областта на регенеративната медицина.

През 2012 г. проф. Яманака заедно със Сър Джон Гардън от Университета в Кеймбридж е отличен с Нобеловата награда по физиология и медицина за фундаменталното откритие относно способността на клетки от възрастен организъм да се репрограмират в ранни ембрионални плурипотентни стволови клетки.

Проф. Шиня Яманака изнесе в Българската академия на науките лекция на тема „Индуцирани плурипотентни стволови клетки – нова ера в медицината“. Пред учени от цялата страна той представи своя опит в областта на биология на развитието, която отваря нови перспективи за клиниката в стем-клетъчната терапия и скрининга на лекарства.

Проф. Шиня Яманака е директор на Центъра за изследване и приложение на индуцирани плурипотентни стволови клетки към Университета в Киото, Япония. Той е професор по анатомия в Университета в Калифорния, Сан Франциско и старши изследовател в Гладстон Институт към същия университет. Проф. Яманака има забележителна публикационна дейност – 280 научни статии и ревюта в престижни международни издания и списания, над 55 000 цитирания и Н индекс 87.

На тържествената церемония в БАН присъстваха министърът на образованието и науката Красимир  Вълчев, посланикът на Япония Н. Пр. Масато Ватанабе, представители на научната и академичната общност в страната.