Българската академия на науките се включи в Европейската нощ на учените, която се проведе на 29 септември в няколко града из страната. В централната сграда на ул. „15-ти ноември“ 1 посетителите имаха възможността да се докоснат до постиженията на Института по космически изследвания и технологии – БАН, да се научат да рисуват икони с помощта на специалисти от Кирило-методиевския научен център на БАН и да се потопят във виртуалната реалност на четири късометражни филма, посветени на културни обекти на територията на България.

Ученици от няколко столични училища се запознаха отблизо с дейността на Института по космически изследвания и технологии, представени в изложбата, посветена на 30-годишнината от полета на Александър Александров. Научният секретар на института проф. Георги Сотиров разказа подробности около полета на първия космонавт, за постиженията на българските учени при изработката на космическо оборудване, разработването на ново поколение космическа оранжерия и лиофилизирана космическа храна. Учениците се срещнаха и разговаряха с проф. Цветан Дачев – ръководител на секция „Слънчево-земна физика“ в института, който разказа за апаратите Люлин – дозиметри за космическа радиация, които се разработват от ИКИТ-БАН за различни международни космически проекти.

Като част от програмата на Нощта на учените бяха отворени за свободен достъп и вратите на Националния археологически институт с музей (НАИМ – БАН) и Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници, където бяха направени презентации на последните постижения в областта на възобновяемите енергийни източници. В Бургас, в рамките на Осмата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2018, Институтът по математика и информатика и Регионалният академичен център – Бургас демонстрираха тримерни интерактивни представяния на исторически-свързани значими комплекси, носители от Източноправославната култура и изкуство от Възраждането: църковни и манастирски комплекси – архитектура, стенописи, иконография. Показани бяха и мобилното приложение BOOK@HAND BIDL за български икони и експериментално уеб-базирано игрово приложение за интерактивно представяне и изучаване на тракийската цивилизация и култура.

Нощта на учените се реализира по проект K-TRIO 3, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”. Основен организатор е Софийския университет и към него, освен Българската академия на науките, се присъединяват и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Нов български университет, Тракийския университет – Стара Загора, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна.