Княз Никита Лобанов-Ростовский получи почетния знак на председателя на Българската академия на науките на церемония, която се проведе на 5 октомври 2018 г. в Академията. Акад. Юлиан Ревалски връчи отличието на княза в знак на признание за дарителската му роля в покрепа на науката в България и нейното популяризиране.

Княз Лобанов-Ростовский е една от уникалните личности на нашето време – наследник на древен руски дворянски род, роден в София, завършил геология в Оксфорд, работил като геолог в най-големите диамантени и златни мини в Южна Америка, впоследствие банкер в едни от най-големите американски и английски банки, оценител на Кристи и Сотби, деец на изкуството, колекционер и дарител на множество музеи в Русия, САЩ, Великобритания и България. Той е член и на фондация „Св. св. Кирил и Методий“. На няколко пъти е дарявал книги и експонати на Природонаучния музей и Геологическия институт на БАН. С последното му дарение в размер на 16 000 лв е направено цялостното преустройство на залата „Генезис на минералите“ в НПМ-БАН, която отвори отново врати за посетители.

Дарителската инициатива на княз Никита Лобанов-Ростовский е в знак на добрите му чувства към минералозите в музея и най-вече към неговия приятел доц. Светослав Петрусенко, който преди години е провокирал желанието му да изучава геология.