Семинар по повод документалната изложба „Зараждане на гражданското общество в България 1987-1989” се проведе на 3 октомври 2018 г. в зала 1 на Икономически университет Варна. Събитието беше организирано от Регионалните академични центрове (Варна и Русе), Института за исторически изследвания на БАН и Държавна агенция „Архиви”.

Експонираната изложба за първи път показва непоколебимо заявената гражданска позиция на русенци срещу екологичния геноцид над града през 80-те години на XX век, проследява периода от подписване на българо-румънската спогодба през 1975 г. за изграждане на смесено предприятие в рамките на СИВ, правителствените срещи в Русе и Гюргево на Тодор Живков и Николае Чаушеско, началото на хлорните обгазявания, протестите на русенци за чист въздух и първата официално създадена в Дома на киното в София неформална организация – Обществен комитет за екологична защита на Русе.

Проблематиката беше дискутирана в рамките на проведения семинар от проф. Ил. Марчева от Института за исторически изследвания БАН, проф. П.Ангелова – общественик и председател на Международно дружество „Елиас Канети”, д-р Веселина Антонова – историк и куратор на изложбата. Проявения интерес намери израз в заявеното желание да бъде видяно и научено повече за събитията и хората, осъществили първите демократични промени в страната ни. В тази връзка могат да бъдат представени двата документални филма „Шест жени” и „Дишай”, както и документалната книга „Демонтаж”.

Предстои представяне на документалната изложба в Народното събрание на България в края на месец октомври.