Институтът по физика на твърдото тяло отбелязва 46 годишнината от своето създаване с изложба във фоайето пред зала „Марин Дринов“ на БАН. Експозицията е посветена на провежданите изследвания в областта на лазерите и лазерните технологии. Изложбата откри на 15 октомври 2018 г. директорът на института проф. Хассан Шамати, който показа най-важните моменти от развитието на ръководената от него научна организация, а доц. Екатерина Йорданова представи възможностите на използваната фемтосекундна лазерната система, чиито принцип на действие е предложен от таз годишните Нобелови лауреати по физика.

Присъстващите на откриването, сред които бяха председателят на Българската академия на науките академик Юлиан Ревалски и зам.-председателят член-кореспондент Константин Хаджииванов, имаха възможността да видят постигнатите научни резултати със съществуващата в Института по физика на твърдото тяло  богата гама от лазерни и плазмени източници, покриващи широк диапазон от дължини на вълните и продължителност на импулсите, с регистриращата спектрална апаратура и разработените технологии за диагностика и обработка на материали. Академик Никола Съботинов, който е един от основоположниците на лазерните изследвания у нас и ръководител на екипа, разработил лазер с пари на меден бромид, разказа за разработката си и приложението й в индустрията и медицината.

Опитът на учените от Института по физика на твърдото тяло в областта на лазерната физика и технологии е високо ценен у нас и в чужбина Те участват успешно както в проекти за върхови постижения, финансирани от НАТО и Европейския съюз, така и в проекти за опазване на културното наследство. Тяхното експертно мнение и технически възможности са използвани при изследването на Рогозенското съкровище и на бронзовите предмети от некропола при Балей, при възпроизвеждането на технологиите за добив на злато, прилагани в древността по българските земи и др.

Изложбата „Приложение на лазерните технологии: от създаване на нови материали до опазване на паметниците на културата” може да бъде видяна до 19 октомври пред зала „Марин Дринов“, след което ще бъде преместена в сградата на Института по физика на твърдото тяло.