Тържествени чествания под наслов „Димитър Талев  –  кодът на историята и лабиринтите на настоящето в литературата“ организира Институтът за литература – БАН под патронажа на Министерството на културата. Откриването се състоя на 5 ноември в театър „Българска армия“.

Заместник-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов приветства участниците и посочи, че отбелязането на 120-годишнината от рождението на класика на българската литература Димитър Талев е повод не само да изтъкнем за пореден път високата художествена стойност на неговото творческо дело, но и възможност за нов литературоведски прочит. Талев създава произведения, които са по-малко известни на съвременния читател, отбеляза чл.-кор. Николов. Зам.-председателят на БАН  даде за пример неговата научна дейност по създаване на Тълковен речник на българския език, ценните му наблюдения върху диалектните говори в Македония.

Директорът на Института за литература – БАН (ИЛ-БАН) доц. Елка Трайкова откри тържеството, посветено на националното честване. Актьорите Емануела Шкодрева и Павел Иванов представиха фрагменти от житието на Димитър Талев. Доц. д-р Александър Йорданов изнесе доклад за живота и творчеството на писателя. Приветствие от името на Македонския научен институт отправи Николай Поппетров. Заместник-министърът на културата Румен Димитров присъства на откриването.

С постановката на Асен Шопов „Железният светилник“ актьорите от театър „Българска армия“ предложиха модерен дискурс в прочита на класическия романов текст.

На 6 и 7 ноември в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН се провежда международна научна конференция с участието на учени от Република Македония, която цели да обнови четенето на Талевите текстове в днешния глобален свят, отворен за активна културна комуникация. Българската литература като носител на идентичност и памет трябва да бъде откривана и преоткривана постоянно в европейски и световен контекст. Литературоведи, писатели, историци, културни и обществени дейци, гости от страната и чужбина ще почетат паметта на един творец, който приживе се е превърнал в символ на личен стоицизъм, извисил се над политическата конюнктура и историческите превратности.

През 2018 г. се навършват 120 години от рождението на Димитър Талев – един от най-значимите български писатели, емблематични за развитието на литературата и културата нa България в драматични периоди от съвременната ѝ история.