От 7 до 9 ноември 2018 г. се проведе четиринадесетата Международна конференция „SPACE, ECOLOGY, SAFETY – SES 2018”, организираната от Института за космически изследвания и технологии на Българска академия на науките (ИКИТ-БАН), Българското астронавтично дружество и Представителството на РОССОТРУДНИЧЕСТВО в България. Тази година тя бе посветена на 30-годишнината от Научната програма „Шипка“ и полета на българския космонавт Александър Александров. Домакин на Конференцията и тази години беше Руският културно-информационен център (РКИЦ) в София, а финансовата подкрепа е от Фонд „Научни изследвания“ по Проект ДПМНФ 01/20 – 23.08.2018.

На пленарната сесия бяха изнесени два доклада от поканените чуждестранни гости – д-р Райнер Ройтер от Университета в Олденбург, г-н Антони Веколи от офиса на „Коперникус“, проф. Йорданка Семкова и проф. Цветан Дачев. Всички доклади третират актуални проблеми на космическите технологии и използването на резултатите от тях от потребители в най-различни отрасли на науката, практиката и ежедневието, както и най-новите постижени на българските учени в тази насока.

Бяха изнесени и представени на постери повече от 70 доклада с автори и съавтори от над 10 страни (България, Русия, Германия, Китай, Молдова, Армения, Малдивите, Турция, Грузия, Израел и др.). Традиционно най-многобройна беше групата участници от Русия.