Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски се срещна със световноизвесния френски климатолог проф. Ерве Льо Трю на 31 януари 2019 г. Френският учен е в София по покана на Френския институт по повод участието му в „Нощ на идеите – София 2019“. Той е специалист в компютърните климатични симулации, член на Френската академия на науките и директор на Института „Пиер-Симон Лаплас“. Неговите международно признати трудове му дават възможност да се присъедини към Междуправителствената експертна група по изменение на климата към ООН и да участва в ръководния комитет на  Конференция на ООН по изменението на климата в Париж през 2015 г. (COP21).

Срещата, с участието на зам.-председателя на БАН чл.-кор. Костадин Ганев, се проведе в Академията. По време на разговора в БАН учените обсъдиха темата за изменението на климата, развитието на научните изследвания в тази област, както и перспективите и предизвикателствата пред климатолозите. Проф. Льо Трю описа приноса на френските учени към формулирането на политики за ограничаване на глобалните климатични промени и за адаптация към променящия се климат.

„Нощта на идеите“ в България е посветена на Космоса, климатичните промени и кръговата икономика. Това е инициатива на Френския институт в Париж и се организира едновременно в повече от 50 държави по света. Българската академия на науките и Институтът за космически технологии и изследвания на БАН (ИКИТ) са сред партньорите на събитието.

Проф. Йорданка Семкова от ИКИТ– БАН се включи в дебат с френските космонавти Клоди и Жан-Пиер Еньоре и с българския космонавт Александър Александров. Тя ръководи проекти за създаване на космически прибори и за провеждане на експерименти в 8 международни космически програми, ръководи двустранни и многостранни проекти в областта на космическите изследвания на научни организации от Русия, Франция, САЩ и др. Има над 300 научни публикации и над 50 научно-изследователски разработки с документи за внедрявания в България и чужбина.