Сборник статии за алпинизма, под редакцията на Райнхолд Меснер, представиха Националният природонаучен музей – БАН, издателство Книгомания и Радослава Ненова в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките. На 7 февруари 2019 г. Боян щеше да стане на 46 години. Днес той е легенда и вдъхновение за много хора – изследователи, алпинисти, мечтатели.

Едно от последните неща, което Боян е направил в София, преди тръгването си за Шиша Пангма е запис на статията си за сборника под редакцията на Райнхолд Меснер „Убийството на невъзможното“. Сборникът вече е публикуван и у нас от издателство Книгомания, благодарение на съпругата на Боян Петров – Радослава Ненова. В него Меснер пише за Боян:

„В миналото той вече бе показал своята мощ и решителност, катерейки соло, а също и пръв, отваряйки маршрути – нещо много рядко в алпинизма днес. Аз го наричам „пистов”. Едва ли е възможно да се разкрие какво именно му се е случило на Шиша Пангма. Но това не променя почитта, която изпитвам не само към алпиниста, но и към човека Боян Петров.“

Сред специалните гости на събитието бяха Сандро Филипини – редакторът, с когото работи Райнхолд Меснер, Радослава Ненова, Тихомир Димитров – научен консултант на българското издание, преподавател и дългогодишен приятел на Боян Петров и д-р Петър Берон – учител, ръководител и вдъхновител на Боян и заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина  Захариева. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски присъства на представянето на новата книга. Съпругата на Боян Петров – Радослава отбеляза, че цялата зала е пълна с приятели, което означава, че Боян продължава да е с нас и никой не го е  забравил.

Преди 50 години Меснер пише статия със заглавие „Убийството на невъзможното“, след като осъществява своето най-трудно изкачване на Средното ребро на Сас дла Круш (Хайлигкройцкофел) в Доломитите. С това той прави епохална промяна в основните ценности на катеренето и поставя началото на движението за чисто катерене. Днес в книгата „Убийството на невъзможното“ Меснер събира над 30 статии, в които известни катерачи от цял свят дискутират темата за предела в алпинизма. Една от тях е статията на Боян Петров, на когото Меснер посвещава цялата си книга.