Инициативата „Empowering Women in Chemistry: A Global Networking Event“, която събра жени-химици от цял свят, се проведе на 12 февруари

„Global Women‘s Breakfast” се организира под егидата на ЮНЕСКО и се посвещава на 100-годишния юбилей на Международния съюз по чиста и приложна химия (IUPAC), 150-годишнината от създаването на Периодичната таблица на химичните елементи от Дмитрий Менделеев и 150-годишнината на Българската академия на науките.

Институтът по органична химия с център по фитохимия – БАН беше организатор на събитието, което се проведе в залата на Института по инженерна химия на БАН. В него се включиха 41 дами от химическите институти на Академията и различни университети в София.

Срещите се проведоха в цял свят, като стартираха на 12 февруари сутринта в Нова Зеландия и преминавайки през азиатско-тихоокеанския регион, Европа и Африка приключиха на американския континент. В мероприятието се включиха над 200 участници от 45 държави: Аржентина, Австралия, Белгия, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Иран, Ирландия, Испания, Италия, Канада, Китай, Колумбия, Ливан, Македония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Нигерия, Пакистан, Парагвай, Перу, Република Корея, Русия, Съединените Американски Щати, Сърбия, Тайван, Тайланд, Тунис, Турция, Филипините, Франция, Унгария, Холандия, Хърватия, Чехия,  Португалия, Южна Африка, Швеция, Швейцария.

Зам.-директорът на Института проф. Ваня Куртева ръководеше срещата. Дамите изслушаха официалното приветствие на IUPAC от проф. Мари Гарсон от Университета в Куинсленд, Австралия. Проф. Евдокия Пашева поднесе приветствие от името на ЮНЕСКО – България, а проф Светлана Симова, директор на ИОХЦФ – БАН представи любопитни подробности, свързани с публикацията на Менделеев от 1869 г.

Д-р Мария Атанасова от ХТМУ – София запозна присъстващите с историята и структурата на Международния съюз за чиста и приложна химия (IUPAC), като разказа интересни моменти от дългия път на създаване на Периодичната система на химичните елементи. Проф. Адриана Тафрова-Григорова от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски” обърна внимание в своята презентация на ролята на жените при откриването на някои химични елементи. Бъдещето на батерии от алкални и алкалоземни метали като алтернатива на използваните в момента литиево-йонни батерии, както и участието на български учени в тази актуална мултидисциплинарна тематиката, беше обобщено от проф. Радостина Стоянова от Института по обща и неорганична химия – БАН. Доц. Мария Спасова от Института по полимери – БАН разказа новости в развитието на съвременните иновативни полимерни материали, за които беше удостоена от IUPAC с включване под номер 51 (химическия елемент антимон) в Периодична таблица за млади учени химици, посветена на 100-годишния юбилей на организацията. Проф. Павлина Долашка от Института по органична химия с център по фитохимия – БАН, ръководител на научен екип, разработил и внедрил редица иновативни препарати за козметиката и медицината, представи дългия и интересен път от научната лаборатория до готовия продукт и показа нови ефективни продукти за предпазване на храносмилателния тракт от агресивното въздействие на химиотерапията и за защита на кожата от стареене.

Събитието се излъчваше в реално време и запис от него може да бъде гледан в  YouTube канала на Българска академия на науките.

Снимки и видеоматериали от събитието можете да видите на интернет страницата на IUPAC .