Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и главният научен секретар на БАН проф. Евдокия Пашева бяха на работно посещение в Съединените щати от 21 до 25 април 2019 г. По време на посещението те участваха в редица срещи в Националната научна фондация на САЩ (NSF) във Вашингтон, както и в Университета в Харвард.

Националната научна фондация на САЩ е независима федерална агенция, основана от Конгреса на САЩ през 1950 г. с основна цел да финансира фундаментални научни изследвания. Нейният бюджет за 2019 г. е 8.1 милиарда долара. Целта на визитата бе да се обсъдят конкретни възможности за финансирането на двустранни научни българо-американски проекти в приоритретни области и стъпките, които да се предприемат от двете страни за осъществяването на тази цел.

Бяха проведени редица срещи с ръководители и техни сътрудници на различни департаменти: молекулярна и клетъчна биология, организмова биология, математика и физика, отдел международно сътрудничество. Основната тема на дискусиите бе запознаването с различните научни програми, които се финансират от отделните департаменти на  Националната научна фондация на САЩ. На срещите присъства и проф. Николай Лазаров, председател на Изпълнителния съвет на ФНИ.

По време на посещението във Вашингтон делегацията бе приета от извънредния и пълномощен посланик на Р.България в САЩ г-н Тихомир Стойчев. Бе обсъдена възможността за активизиране на двустранното научно сътрудничество и на държавно ниво.

Акад. Ревалски и проф. Пашева посетиха и едно от най-престижните световни висши училища – Харвардския университет. Те бяха приети от Маршала на Харвард – Dr. Margot Gill. Позицията на Маршал на Харвард е учредена още през 1896 г. и едно от основните задължения е приемането на официални високопоставени гости. Акад. Ревалски се разписа от името на Българската академия на науките в официалната книга за посещения на Харвардския университет.

На територията на Харвард бе организирана среща с българската диаспора в Бостън, на която присъстваха учени и преподаватели, както и представители на частни компании. Председателят на БАН и главният научен секретар запознаха присъстващите със състоянието и проблемите на науката в България и в частност в БАН. Сънародниците ни се обединиха около идеята за активизиране на сътрудничеството между българската научна диаспора и техните колеги в България.