20 изображения на глаголически букви и техните съответствия в старобългарската кирилица и в съвременната българска азбука представя изложбата „Българските азбуки“. Експозицията е на Института за български език и е посветена на 150-годишнината на Българската академия на науките и 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий.

Основното послание на тази изложба е да знаем, да помним и да съхраняваме създаденото от предците ни, за да пребъде българският дух и във вечността, каза по време на откриването проф. Елка Мирчева. В словото си тя припомни делото на светите братя Кирил и Методий за превръщането на българския език в третия книжовен език на Средновековна Европа. На тържественото откриване приветствия изнесоха проф. Славия Бърлиева – директор на Кирило-Методиевския научен център, проф. Анна-Мария Тотоманова от СУ „Св. Климент Охридски“ и проф. Анисава Милтенова от Института за литература на БАН.

Изложбата показва думите „българския“, „дух“, „вечност“, изписани с глаголически букви, носещи посланието, че българският дух е вечен. В долната част на всяко изображение са разположени глаголическите букви, които имат съответствие в българската азбука. Експозицията включва и четири табла, изобразяващи думите „ние“, „светлина“, „добро“, „възход“, като в буквите, които ги съставят, са вградени елементи от старобългарски ръкописи.

Изложбата „Българските азбуки“ може да бъде разгледана в Градската градина (пред Народния театър „Иван Вазов“) до 13 май.