Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски участва в „Технологично изложение 2019“, което се проведе на 8 май във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ – Варна. Той поздрави участниците и гостите на изложението, подчертавайки важността на това събитие като резултат от ползотворното сътрудничество между Морското училище във Варна и Академията и даде насоки за бъдеща съвместна работа.

По време на изложението учени изнесоха доклади и презентираха технологични разработки, които осигуряват наблюдение на надводната и подводната обстановка, както и съвременни технологии за контрол на морската среда. Акад. Стефан Воденичаров от Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ на БАН представи съвместен проект между Института и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – система за заглушаване на подводни комуникации. Тя позволява да се стопират комуникациите на безпилотните подводни средства, уточни той и допълни, че разработката вече е патентована у нас, предстои процедура и за световен патент.

Акад. Юлиан Ревалски посети и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, където директорът флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров го запозна с историята на училището и дейностите по подготовка на офицерски кадри за Военноморските сили и гражданското корабоплаване. Демонстрирани бяха някои от тренажорите и лабораториите, използвани както в учебната, така и в научната дейност. Председателят на БАН посети също и Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона, както и Космическия център на Морско училище.