Фрагменти от 21 римски мозайки показва изложбата „Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи“, която беше открита в Националния археологически музей на БАН на 15 май. Съпътстващата постерна изложба „Усет за разкош: Римски мозайки от България“ разкрива подобни образци, открити в българските земи.

Организатори са Италианският културен институт в България, Националният археологически институт с музей на БАН и Капитолийските музеи в Рим.

На откриването присъстваха Йорданка Фандъкова – кмет на София, Амелия Гешева – заместник-министър на културата на Република България, д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на София, Н. Пр. Стефано Балди – посланик на Република Италия в България, Луиджинна Педди – директор на Италианския културен институт, доц. Христо Попов – директор на НАИМ – БАН, представителите на Капитолийските музеи Надя Аньоли и Серена Гулиелми, куратори на италианската изложба и чл.-кор. Васил Николов, заместник-председател на БАН.

Това събитие е израз на отличните двустранни отношения между Италия и България и на общите ценности, които двете страни споделят, отбеляза Н. Пр. Стефано Балди и добави: „За мен е чест да представим тези уникални мозайки, които за първи път ще бъдат изложени извън Рим.“

С паралелната изложба предлагаме на посетителите на Националния археологически музей възможността да се насладят на едни от най-големите художествени постижения в мозайките през вековете, сподели доц. Христо Попов, директор на НАИМ – БАН.

Изложбата „Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи“ представя фрагменти от 21 мозайки от Рим от І в. пр. Хр. до ІV в. сл. Хр., открити във втората половина на ХІХ и началото ХХ в. при изкопни работи в града, а постерната изложба „Усет за разкош: Римски мозайки от България“ показва едни от най-представителните римски мозайки от територията на България, датирани от втората половина на І в. сл. Хр. до около средата на V в. Разкрити са при археологически разкопки в сгради в големите градски центрове от императорската епоха – Улпия Ескус, Марцианопол, Филипопол, Пауталия, Никополис ад Нестум, и в извънградски имения.

Постерната изложба стана възможна благодарение на партньорската подкрепа на редица български музеи: РАМ Пловдив, РИМ Кюстендил, РИМ Монтана, РИМ Плевен, РИМ София, РИМ Стара Загора, Общински исторически музей Ивайловград и Музея на мозайките в Девня.

Изложбите, които са посветени на  150-годишнината на Българската академия на науките, могат да бъдат посетени в Националния археологически музей на БАН до 28 юли 2019 г.