Международен екип от учени от четири континента: Европа, Азия, Северна и Южна Америка, с българско участие, публикува резултатите от проучването на десетки видове дървеници на 16 май 2019 г. Д-р Николай Симов от Националния природонаучен музей на БАН е единственият българин, поканен в екипа учени от 14 научни институции в 10 държави (Аржентина, България, Великобритания, Германия, Малайзия, Мексико, Норвегия, САЩ, Чехия и Чили).

Учените обединяват експертизата и усилията си в изследването на различни ДНК последователности и представят резултата в статия за престижното научно списание CURRENT BIOLOGY. Изследванията на екипа водят до извода, че обикновената и тропическата креватни дървеници са много по-стари от хората. Като резултат от проучванията те установяват сложните филогенетични връзки в семейството на креватните дървениците и отношенията им с хората като техни гостоприемници.

Изследването разкрива още, че нови видове дървеници припознават хората като гостоприемник на всеки половин милион години. Когато това се случи, дървениците се възползват от новите си гостоприемници (в случая хората) без да се отказват от старите.