Националният антропологичен музей при Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей – БАН (НАМ при ИЕМПАМ-БАН) взе активно участие в инициативата „Европейска нощ на музеите“, която се проведе за петнадесета поредна година в цялата страна на 18 май 2019 г. Тази година събитието в НАМ бе посветено на 150-годишнината на Българската академия на науките.

Вечерта бе официално открита с музикалните изпълнения на малките певици от дует „Невероятните хлапета“ при Център за изкуство „Зорница“ и на Кристина Александрова и Александър Фурсов. В „Европейската нощ на музеите“ посетителите на Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН създадоха заедно „Най-големият човек от капачки“, с което са включиха в благотворителната инициатива „Капачки за бъдеще“. Най-малките приятели на музея участваха в конкурс за детска рисунка „Човекът от бъдещето“ и изненадаха журито с невероятните си идеи. Специално за тях екипът на Националния антропологичен музей организира и плантографско измерване, т.к. плоскостъпието е широко разпространено в нашата страна, особено при децата, и профилактиката в по-ранна възраст е от изключителна важност. Специалистите от секция „Антропология и анатомия“ при ИЕМПАМ-БАН проведоха измервания на общото количество вода, мускулна и мастна маса в организма чрез биоимпедансен анализатор.

Посетителите имаха възможност да разгледат обновената постоянна експозиция на Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН, а в края на вечерта бе организирана и томбола с награди.