Почетен знак „Марин Дринов“ на Българската академия на науките получи проф. д-р Масимо де Леонардис на церемония, която се проведе в Академията на 21 май 2019 г. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи отличието на проф. де Леонардис за изключителния му принос в областта на историческата наука, за разпространението на българската дипломатическа и военна история по света.

Проф. д-р Масимо де Леонардис е сред най-изтъкнатите европейски учени в областта на хуманитарните науки, безспорен авторитет по проблемите на дипломацията, войната и мира. Той е професор по история на международните отношения и институции и по история на трактатите и международна политика в Миланския католически университет. Президент е на международната комисия по военна история към ЮНЕСКО и съветник по научните въпроси към Военноморските сили на Република Италия.

Той е автор на повече от 190 научни публикации и 23 книги на италиански, английски, френски, немски и испански. През годините проф. д-р Масимо де Леонардис участва в редица авторитетни научни форуми и културни инициативи в България, с подкрепата на БАН. Негова е изключителната заслуга Международната комисия  по военна история да проведе три световни конгреса в България с участието на академични институти на БАН. През август 2019 г. отново в България предстои да се проведе четвърти конгрес.

На церемонията присъстваха Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия, генерал-майор д-р Груди Ангелов, началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, академиците Стефан Воденичаров и Георги Марков и представители на академичната общност.