На 31 май 2019 г. руската държавна корпорация за атомна енергия „Росатом“ връчи наградата „Академик Курчатов“ на проф. д-р Димитър Тонев. Наградата, която представлява бронзов бюст на големия руски ядрен физик академик Игор Василевич Курчатов (1903-1960), е признание за успехите на българската ядрена физика и ядрена енергетика.

Успешната научна, научно-приложна и образователна дейност на учените от ИЯИЯЕ – БАН и техните колеги от водещи руски научно-изследователски институти са в основата на създаването на кадровия потенциал на българската ядрена енергетика. По-късно, ИЯИЯЕ – БАН изгради основната структура на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” и осигурява, в тясно сътрудничество с руски учени, АЕЦ „Козлодуй” и други държавни организации с научна и научно-експертна помощ. Понастоящем изследванията в областта на ядрената физика и ядрената енергетика в ИЯИЯЕ – БАН са насочени към повишаване на безопасността на АЕЦ, към базови проекти в областта на нуклеарната медицина и други свързани области.

Високата награда бе връчена от представител на компанията „Росатом“ в Руския културно- информационен център в присъствието на представители на руското посолство и учени от ИЯИЯЕ – БАН.

Професор Тонев благодари за оказаната висока чест като отбеляза някои важни успехи на българската ядрена физика през последните години. От страна на ИЯИЯЕ – БАН бяха предложени възможности за реализиране на перспективни съвместни руско-български научни и научно-приложни проекти в областта на ядрената физика и ядрената енергетика.