Институтът за исторически изследвания на БАН представи дейността си с акцент върху актуалните проекти, постиженията и перспективите пред учените. Събитието се проведе на 12 юни в зала „Проф. Марин Дринов” в рамките на кампанията „БАН представя своите институти”. Присъстваха представители на научните среди, студенти и ученици от средните училища.

Целта на кампанията е да покаже неизвестни за обществото факти от работата на българските учени, както и да привлече вниманието на повече млади хора, които  да се занимават с наука, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Директорът на института доц. Даниел Вачков допълни, че професията на учения носи огромно удоволствие от разкриването на определен факт или научно постижение.

Д-р Димитър Христов представи дейността на първите директори на Института. Излъчени бяха кадри от документални филми на БНТ, посветени на историята на БАН и Института за исторически изследвания.

Проекта  „Българите в Западните Балкани – 100 години преди и след Ньой”, финансиран от Фонд „Научни изследвания“, представи доц. Александър Гребенаров. В рамките на проекта ще се изследва културно-историческата памет на  българите в четири държави – Косово, Албания, Македония и Сърбия.

Доц. Пенка Пейковска разказа за работата по сборника „Миграции на хора и идеи в България и Унгария (ХІХ–ХХІ в.)”, който съдържа 21 изследвания на учени от три държави. Изданието е определено за научно-приложно постижение на Института за исторически изследвания за 2018 г.

За целите, проблемите и постиженията на проекта “Епистоларно наследство на Марин Дринов” говори доц. д-р Пламен Божинов.

Проф. Илияна Марчева представи документалната изложба „70 години живяна история – Институтът за исторически изследвания – БАН в образи и дати”. Експозицията може да бъде видяна в БАН до 14 юни 2019.