Разработки на учени от Лаборатория „Биологично активни полимери“ на Института по полимери – БАН с приложения в персонализираната медицина, опазването на околната среда, земеделието и хранително-вкусовата промишленост са представени в юбилейна изложба в Българската академия на науките. Експозицията „Нови биоразградими и биоактивни полимерни материали – стратегии и предизвикателства“ показва ново поколение материали за безболезнено лечение на рани от изгаряния или при болни от диабет, предпазна маска за прахови частици, наноматериали за съхранение на хранителни продукти и др.

Официалното откриване на изложбата и информация за работата на учените от тази Лаборатория беше представена на 25 юни на събитие, посветено на 30-годишнината от създаването на Лаборатория „Биологично активни полимери“, на 15 години електроовлакняване и на 150 години от основаването на Българската академия на науките.

Ръководителят на Лабораторията, проф. Невена Манолова разказа за това как от биоразградими и биосъвместими полимери се получават биоактивни материали със зададени свойства, а доц. Мария Спасова показа приносът на електроовлакняването при създаването на ново поколение биоактивни полимерни материали. Накрая, основателят на Лабораторията – чл.-кор. Илия Рашков, изказа своята благодарност към колеги от други Институти и Научни организации, за дългогодишното успешно сътрудничество и постигнати съвместни интердисциплинарни резултати.

Постерите и експонатите могат да бъдат разгледани до 5 юли във фоайето на централната сграда на Българската академия на науките.