Президентът Румен Радев връчи наградата “Проф. Марко Семов” на Българската академия на науките  за яркото ѝ присъствие в духовния живот на нацията и по повод 150-годишнината от основаването на Академията. Церемонията, която отбеляза 80-годишнината от рождението на големия български писател, публицист и народопсихолог проф. Марко Семов,  се състоя на 10 юли в Българската академия на науките.

Отличието е само едно от многото получени от БАН в нейната дългогодишна история, но е ясен знак, че без Академията обществото ни не може да изправи снага, за да бъдем равни с другите народи, с които може и да ни дели голяма дистанция по благосъстояние, но не и по дух, изтъкна в БАН президентът Румен Радев.

Имунната система на всяка държава, това са учените и учителите, хората на духовността, на изкуствата и на словото – тези, които работят всеотдайно и неуморно за просветлението на собствения си народ, заяви на церемонията държавният глава.

Президентът Радев отбеляза, че духовната височина, която ни завеща проф. Марко Семов, е огромен национален капитал. По думите му нашето предизвикателство днес е да трансформираме тази духовна височина в енергия, за да се справим с проблемите на съвремието и България да върви напред така, като той искаше да види българите – обединени, с обща цел за мир, просперитет, справедливост, които заявят своята достойна позиция.

В трудни времена, във времена разделни, както би казал той, будителят е този, който събира разпръснатите парченца на нашия национален дух и ги завещава на следващите поколения, изтъкна Румен Радев. Той посочи, че проф. Семов е стигнал по-далеч, не само събирайки тези парчета, но и сглобявайки ги в пъстра картина на българското битие и подканвайки ни да търсим себе си в бъдещето и в околния свят.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски получи наградата и благодари за високото отличие и на учредителите ѝ за това, че за първи път избират да я връчат на институция и това е БАН.  Ние сме горди, че научната дейност на проф. Семов, който е и член-кореспондент на БАН и един от най – изтъкнатите изследователи на народопсихологията, е била неразривно свързана с дейността на институтите на Академията, каза акад. Ревалски.

Духовността винаги е била онова, с което един народ преодолява трудностите в своето развитие и същевременно му помага да изгради своето бъдеще, посочи в изказването си председателят на Академията. В своята 150-годишна история БАН винаги е била ярък прмер за присъствие в духовния живота на нацията. Създадена като Българско книжовно дружество девет години преди Освобождението,  дейността на основателите на БАН е свързана с изучаване на езика, историята, културата, духовността, просвещението, припомни акад. Ревалски. Той увери, че БАН ще продължава и занапред да бъде стожер на духовността на нацията.

Наградата „Проф. Марко Семов“  е учредена от Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели и Община Априлци. Водещ на церемонията беше директорът на Народния театър Мариус Донкин. Откъси от творчеството на Марко Семов представиха актьорите Руси Чанев и Димитър Живков.

На церемонията присъстваха представители на академичната общност, интелектуалци и общественици,  съдии, министри, народни представители и др.