Сътрудничеството между БАН, Община Русе и Област Русе обсъди на срещи в Русе председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

Без наука няма прогрес, местно и национално развитие, каза кметът на Общината Пламен Стоилов и добави, че с подкрепата на Академията градът ще се превърне в по-добро място за живот. БАН като национална научна организация има ангажимент да подпомага развитието на регионите в страната, каза акад. Юлиан Ревалски  и допълни, че конкурентноспособността на икономиката и висикокачественото образование зависят от нивото на научните изследвания и иновациите. През тази година Академията чества 150 години от създаването си, каза председателят на БАН.

Акад. Юлиан Ревалски и Пламен Стоилов подписаха Меморандум за сътрудничество между двете институции, който предвижда да се задълбочи взаимодействието между Академията и местната власт в града. Русе е сред най-активните регионални центрове на БАН в страната, каза председателят на БАН  и припомни приноса на акад. Никола Съботинов и акад. Стефан Воденичаров за неговото създававане.

В момента БАН работи по 4 проекта съвместно с Русенския университет, стана ясно на срещата, на която присъстваха още координаторът на Националната академична мрежа проф. Петър Петров, регионалният координатор на Русе доц. Емил Трифонов, зам.- ректорът на Русенския университет проф. Диана Антонова и зам.-кметът на общината Страхил Карапчански.

Областният управител на Русе Галин Григоров връчи на акад. Ревалски плакет за съществен принос на БАН в областта на образованието и науката в България.

По време на срещата беше подписана Декларация между Областна администрация – Русе и БАН. Обсъдена беше възможността в Русе да бъде проведена конференция с участието на бизнеса и учени от Академията.