Как протича подготовката на състезателите в националните отбори по математика, информатика и математическа лингвистика показаха учени от Института по математика и информатика на БАН. На представянето присъстваха бивши и настоящи участници в международните олимпиади, както и техните  ръководители.  Денят на олимпийците се проведе в рамките на Седмицата на отворените врати на Института, която стартира на 1 октомври и е посветена на 150 години от създаването на Българската академия на науките.

Учените от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН (ИИКТ) също  показаха пред обществеността резултати от нови мащабни проекти като Център за върхови постижения, Национален център за високопроизводителни и разпределени пресмятания, Интегрирани езикови ресурси за българска мрежа от знания в националната интердисциплинарна изследователска Е-инфраструктура.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски присъства на представянето и обяви, че инициативата за отваряне на институтите на БАН, започнала от началото на годината по повод 150-годишнината на Академията, дава възможност на обществеността да се запознае с научните резултати. На събитието присъстваха представители на местната власт и държавната администрация, партньорски организации на ИИКТ, учени и студенти.

Направени бяха демонстрации на лазерно сканиране, индустриална компютърна томография, виртуална реалност и приложения; управление на мобилен робот през уеб браузър/Интернет и чрез автономна навигация; прототипен диктофон за българска медицинска реч.