Акад. Петя Василева с почетен плакет за цялостен принос в офталмологията от Медицински университет-Варна

В Световния ден на зрението едни от най-известните български офталмолози участваха в БАН в конференцията „Превенция и лечение на застрашаващи зрението заболявания“. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски откри форума, който е посветен на 150-годишнината на Българска академия на науките и подчерта водещата роля на Академията като национален научен и експертен център.

Медицинският университет Варна (МУ) удостои акад. Петя Василева с почетен плакет за цялостния й принос за българската офталмология. Отличието връчи проф. д-р Христина Групчева, зам.-декан на МУ Варна. Тази инициатива е посветена на опазване на зрението. Зрението е най-свидният дан от природата, с тези думи акад. Петя Василева се обърна към присъстващите и припомни, че с изключителните възможности на съвременната офталмология 80% от слепотата може да бъде излекувана.

При откриването на конференцията бяха прочетени поздравителни адреси от президента Румен Радев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Доц. Михаил Околийски от Световната здравна организация и Георги Колев, който е зам.-председател на Комисията по здравеопазване към НС поздравиха участниците и гостите.

Водещи офталмолози говориха за нарастващата роля на превантивната медицина, напредването на науката и развитието на технологиите в тази област, както и новите направления на лечение. Опазване на детското зрение, глаукома, катаракта, диабет и око,  дегенерация на макулата, сухо око и кератопластика бяха основните теми. Презентации направиха  доц. д-р Александър Оскар – началник на Очна клиника в УМБАЛ “Александровска”, доц. д-р Марин Атанасов – Катедра по очни болести МУ Пловдив, д-р Йорданка Кирилова – специалист-офталмолог, СОБАЛ “Акад. К. Пашев”, д-р Илиян Шандурков – Очна болница “Вижън”, проф. д-р Христина Групчева –  Катедра по очни болести МУ Варна, д-р Ирина Кунева – специалист-офталмолог, Очна болница “Зора”.

Организиратор на събитието е Отделението по медицински науки на БАН към Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК), Международна очна фондация “Зрение за всички”, Пациентска организация “Глаукома” и Специализирана очна болница за активно лечение “Акад. К. Пашев”. Председател на Организационния комитет е акад. Петя Василева.

Видеозапис от събитието: https://www.youtube.com/watch?v=3DOlANbPyeM