Българската академия на науките е пионер в прилагането на новите технологии в образованието. Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на откриването на Националния форум на тема „Дигиталната трансформация на образованието – педагогически и социално-психологически аспекти“ се проведе в БАН.

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева съобщи, че иновативните училища в страната са общо 395. Очаква се да бъде подписан нов проект за дигитализация на средното образование на стойност 50 млн. лв.

Вярвам, че в България цифоривизацията в сферата на образованието ще продължи да се развива с изпреварващи темпове се казва във видеоприветствието на българският еврокомисар Мария Габриел. И допълни, че можем да имаме цифрова икономика, ако тя не е предхождана от цифрова трансформация на образованието.

Форумът събра учени, ректори на университети, преподаватели и студенти в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН.

Съорганизатори на форума са Българската  академия на науките, Дигиталната  национална  коалиция, Академична  общност по компютинг,  Националният  център за  дистанционно  обучение и Националното  представителство на  студентските  съвети в  България.