Отличия на Националната академия на науките на Украйна получиха по повод 150-годишнина на Българската академия на науките председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и акад. Иван Юхновски (председател 1996 – 2008 г). Наградите се присъждат за многогодишното успешно сътрудничество между научните организации на България и Украйна. Заместник-председателят на Националната академия на науките на Украйна акад. Серхий Пирожков подари на БАН цифрово копие на ръкопис на Патриарх Евтимий от края на 14 век  „Житие Илариона Могленского“. Оригиналът се пази в библиотеката на Националната академия на науките в Киев.

Медали за успешно научно сътрудничество по повод юбилея връчи ректорът на Харковския университет акад. Вил Бакиров. Отличията получиха акад. Юлиан Ревалски, акад. Иван Юхновски и акад. Ячко Иванов. Акад. Бакиров подари на БАН картина на украински художник, изобразяваща един от основателите на БАН проф. Марин Дринов като млад преподавател в Харковския университет.

Почетен знак на председателя на БАН беше връчен на ректора на Харковския университет проф. Бакиров. Наградата се присъжда за заслуги за опазване делото на проф. Марин Дринов.