Трима редовни членове на БАН отличи с държавни награди президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на президентството. Това са акад.  Владимир Овчаров, акад. Чавдар Руменин и акад. Ангел Гълъбов.

Акад. Владимир Овчаров беше награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за принос в развитието на медицинската наука и образование в България. С орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен държавният глава удостои за заслугите му в областта на науката акад. Чавдар Руменин.  Вирусологът акад. Ангел Гълъбов също беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за принос в сферата на образованието и науката.

Знак за виталността на нашата нация са успехите на световно ниво, които са постигнали видните българи, наградени днес с държавни отличия, посочи президентът Радев на церемонията, на която той удостои с ордени изтъкнати дейци в областта на науката, образованието, спорта, медицината и белетристиката. С орден „Стара планина“ първа степен бяха отличени писателят Владимир Зарев – за заслуги в областта на културата и изкуството  и легендарният баскетболист Атанас Голомеев – за приноса му в областта на спорта. Христо Мирянов беше удостоен с медал „За заслуга“ посмъртно. Отличието на известния треньор по борба е за принос в областта на спорта.

На церемонията президентът Румен Радев изтъкна, че гражданската и професионална енергия на отличените вдъхват национално самочувствие и дух в обществото ни. „Въпреки различните направления, в които работите, между вас има здрава и дълбока връзка – тя се изразява във вашето отговорно отношение към бъдещето на следващите поколения българи“, обърна се държавният глава към носителите на висшите отличия.

Снимка: www.president.bg