Регионалното развитие и факторите за успех: образование, икономика и социална политика в регионите е темата на конференцията, която се проведе днес в гранд-хотел “София”. Институтът за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) на БАН в сътрудничество с Бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в София организира за седма поредна година научното събитие, което тази година е посветено на 150-годишнината на БАН.

Заместник-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов поздрави от името на ръководството на БАН организаторите и определи темата на форума като важна и интересна. Той предложи следващата конференция да разгледа културното и археологическо наследство в контекста на развитието на регионите като посочи, че има успешни примери в тази посока.

Директорът на Бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ Торстен Гайслер и заместник-министрите на труда и социалната политика Зорница Русинова и на образованието и науката Карина Ангелиева също говориха при откриването на събитието.

Европейският комисар Мария Габриел и Волфганг Шустер от Европейска фондация за образование (Германия) бяха сред специалните лектори на конференцията. Мария Габриел говори за цифровите технологии и възможностите за насърчаване на регионите. Цифровизацията играе изключително важна роля във всеки един аспект в Европа, отбеляза тя и запозна участниците във форума с актуалните теми, насочени към киберсигурност, високи цифрови умения, изкуствен интелект и цифрови дигитални хъбове, които да предоставят обучение на местно и регионално ниво. Европейският комисар говори и за важността на Центровете за върхови постижения, „Хоризонт Европа“ – следващата програма на ЕС за научни изследвания и иновации, проектът EU Invest, актуални програми и бъдещи инициативи. Научните изследвания показват как от една идея можем да стигнем до продукт, готов за ползване, каза българският еврокомисар и отбеляза, че научните изследователи са движещата сила, които политиците повече да подкрепят.

В рамките на форума експерти представят резултатите от актуалните изследвания на института, както и на други академични институции от страната и чужбина. Лектори и участници в дискусиите са учени и експерти от водещи академични институции и бизнес среди. Те разглеждат и причините за различията в икономическото развитие на отделните региони, образованието и социалните услуги. Сред темите са регионалните неравенства в професионалното образование и младите хора, въздействието на кохезионната политика на ЕС въху регионите в България, дигиталните трансформации.