Българската академия на науките представи първата публична прожекция на реновираната версия на историческия епос „Хан Аспарух“. Филмът „Ханът и империята“ на режисьора акад. Людмил Стайков е създаден от дигитално реставрирано изображение, а продуцент е „Доли медия студио“. Прожекцията беше посветена на 150-атата годишнина на Българската академия на науките.

Новата версия на филма е направена изцяло с помощта на нови технологии. Монтажът и озвучаването са извършени наново, като трите серии на епоса са събрани в 2 часа и 20 минути.

На първата прожекция в зала „Проф. Марин Дринов“ присъства част от  екипа на филма, сред които актьорите Аня Пенчева и Стойко Пеев, превъплатили се в ролите на Ернике и хан Аспарух. Режисьорът акад. Людмил Стайков благодари на целия екип, осъществил постпродукцията на новата версия на филма. Един обичан от българите филм беше спасен от разрушителните действия на времето и 38 години след премиерата си ще живее втори живот, каза авторът като представи Добромир Чочов – човекът, дал идеята и подкрепил финансово обновяването на епоса.

Домакин на прожекцията беше председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, който благодари на присъстващите и на автора на филма акад. Стайков за избора на зала „Проф. Марин Дринов“ за първото публично представяне на „Ханът и империята“.