Д-р Мария Джумалиева-Стоева е сред тазгодишните носителки на националната стипендия “За жените в науката” за България. Престижното отличие ѝ връчи вицепрезидентът Илияна Йотова на церемония по награждаването, която се проведе в СУ „Св. Климент Охридски“.

Граници за обем и класификация на нелинейни кодове е печелившият проект на д-р Джумалиева-Стоева. Тя е постдокторант в Института по математика и информатика на БАН по националната програма „Млади учени и постдокторанти“, финансирана от Министерство на образованието и науката и гл. асистент по информатика във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Изследователската ѝ работа е фокусирана върху теория на кодирането и изследване и класификация на някои видове кодове, които имат пряко приложение при защита на информацията, както от изменение, така и от неоторизиран достъп.

„Ако подадем ръка на младите жени и им осигурим подходящо образование с вкус към търсене и откривателство, специални научни програми, по-лесен достъп до финансиране, повече възможности за кариерно израстване, резултатите ще бъдат полезни за цялото ни общество“, заяви на церемонията вицепрезидентът Йотова.

Другите две стипендиантки от СУ „Св. Климент Охридски“ са д-р Евгения Сарафова за проекта „Зелени градски площи и обществено здраве – анализ и оценка на четирите най-големи български града чрез дистанционни изследвания и краудсорсинг данни на мобилни приложения“ и д-р Юлия Романова за проекта “Химична функционализация и типология: нова стратегия за дизайн на високопроизводителни фотоволтаични материали“.

Инициативата “За жените в науката” на L’Oréal и ЮНЕСКО започва през 1998 г., а в България през 2010 г. От основававнето до днес са отличени над 3100 талантливи жени учени (докторанти и постдокторанти) с научни стипендии, предоставяни всяка година в 117 държави. Организатори на събитието са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО – България.

Новото десето издание на Националната стипендианска програма ще започне на 1 декември 2019 г. Повече информация на www.zajenitevnaukata.bg