Международна конференция „70 години от установяването на дипломатически отношения между България и Китайската народна република“ се провежда  в заседателната зала на Националния археологически институт с музей. Организатор на тридневния форум е Институтът за държавата и правото на БАН (ИДП – БАН).

България е втората държава в света, признала Китайската народна република. Конференцията се посвещава на 150-ата годишнина на Българската академия на науките и се надяваме тя да допринесе за развитието на сътрудничеството между двете държави, каза директорът на ИДП – БАН проф. Ирена Илиева. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски приветства участниците в конференцията и съобщи, че очаква засилването на контактите между академиите на науките на България и Китай да доведат до развитие на българските научни изследвания и иновации по примера на тези в Китай. На откриването на форума присъстваха зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов, председателят на Групата за приятелство с Китай в НС Димитър Бойчев, временно управляващия посолството на КНР в България Н.Пр. Йен Дзиенцюн, директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и др.

Конференцията продължава до 23 ноември и обхваща четири панела: „Дипломатически отношения между България и Китайската народна република“, „Медико-правни, наказателноправни и социологически аспекти в отношенията България – Китай“, „Търговско-икономически отношения между България и Китай“ и „Отношения в духовната сфера“.