Млади таланти представят 15 проекта в областта на природните науки в рамките на юбилейния научен панаир „150 години Българска академия на науките“. Двудневното събитие е организирано от Института по математика и информатика с подкрепата на Министерството на образованието и науката и се провежда в конферентната зала на Античен културно-комуникативен комплекс Сердика (Ларгото на София).

Част от мисията на Българската академия на науките, още от самото й създаване преди 150 години, е била да работи за това знанието, което е било натрупано, да бъде предадено на младото поколение. Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на официалното откриване на 13 декември. Той подчерта, че целта на Академията винаги е била да се посее семето на изследователския дух сред колкото се може повече млади хора, за да може те да продължат в бъдеще с научната си кариера.

Събитието откри заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева. Тя посочи, че желанието на МОН е съвместно с Ученическия институт на Академията да организират и популяризират този конкурс в цялата страна. Ние трябва да подкрепяме тези от вас, които имат таланта, познанието, но и вътрешната мотивация да се занимават с наука, обърна се към учениците Карина Ангелиева.

На 14 декември от 15:00 часа пред залата на панаира ще бъдат разположени щандове, представящи дейности по програмата „Образование с наука“. На тях колеги от институти и музеи на Българската академия на науките ще демонстрират дейностите по своите проекти. Официалното награждаване ще е в 18:00 часа. Наградените ученици от панаира ще представят България в International Science and Engineering Fair 2020 (ISEF), който ще се проведе в Анахайм, САЩ през май 2020 година, както и в Expo Sciences Luxembourg.

Научният панаир „150 години Българска академия на науките“ се организира в рамките на съвместната програма на БАН и МОН „Образование с наука“, която стартира през тази година. Негова главна цел е да открие научни таланти на юношеска възраст, да съдейства в бъдещето им развитие и да даде международен форум на идеите, откритията и иновациите им.

Повече информация за програмата „Образование с наука“ може да намерите на сайта на програмата.