На състояла се на 31 януари 2020 г. тържествена церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2, президентът Румен Радев удостои проф. Христо Баларев от Института по обща и неорганична химия – БАН с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие за особено значими заслуги в областта на общата и неорганична химия.

Високото държавно отличие е признание за научните постиженията на проф. Баларев в областта на структурата и стабилността на соли кристалохидрати, при моделиране, научно прогнозиране, изследване, тълкуване и изясняване на взаимодействията, протичащи в различни неорганични системи, както и за неговите преподавателски, организационни и обществени дейности.

„Висшите държавни отличия са израз на признателност на цялото ни общество за вашата всеотдайна работа, с която нареждате България редом до нации, развити в областта на науката, културата и медицината. Широката палитра от дейности, в която влагате вашата енергия, е още един знак за жизнеността на нашата нация“, каза в словото си президентът Румен Радев.

снимка: president.bg