Докладът на учените бе представен на българо-японски икономически форум под егидата на Президента Румен Радев и Японското посолство у нас

 

Снимка БГНЕС

Експертен доклад за възможностите и перспективите за японски инвестиции представиха на 5 февруари икономистите на БАН по време на българо-японския икономически форум, организиран по инициатива на президента на Република България Румен Радев и Японското посолство у нас. Той е разработен след задълбочен тримесечен анализ на спецификата на японските инвестиции в света, в Европейския съюз и конкретно в България.

Във форума участваха директорът на Института за икономически изследвания на БАН проф. Александър Тасев и проф. Даниела Бобева. Срещата на големи японски компании с държавни институции, бизнес организации и учени демонстрира единството на всички, обединени от желанието за привличане на японски инвестиции в България, подчертаха те.

В българо-японския форум участваха още министърът на икономиката Емил Караниколов, председателят на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев, Н. Пр. посланикът на Япония Масато Ватанабе, както и 15 големи японски компании с общ годишен оборот от близо 400 млрд. щ.д.

Активно участие в дискусията взеха и представители на всички бизнес организации в България – Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал.

Повече информация за доклада може да намерите в резюмето, качено на сайта на Института за икономически изследвания на БАН.