Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски присъства на официалната церемония по награждаване на най-добрите университети на България за 2019 г. според техния рейтинг. Церемонията, организирана от в. „24 часа“, се проведе в залата на галерия „Оборище“ 5. Участваха представители на академичната общност, министри, кметове, бизнеса и медиите.

Наградите са базирани на рейтинга на висшите училища в България и университетите, които са първи по професионални направления получиха отличия на церемонията.

Акад. Юлиан Ревалски заедно с проф. Петя Кабакчиева, председател на Националната агенция за оценяване и акредитация връчиха отличието на ректора на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив проф. Милчо Василев. Това е най-младият държавен университет в България. Председателят на БАН подчерта ролята на качественото образование, научните изследвания на високо ниво и иновациите за развитието на България като модерна и просперираща държава.

Рейтинговата система (http://rsvu.mon.bg) сравнява представянето на  университети по професионални направления. 51 висши училища са сравнявани в 52 професионални направления по 44 критерия.