Корейският център за развитие (KDI), който е партньор на Института за икономически изследвания на БАН по 3 международни проекта, е отличен като водещ мозъчен тръст в света. Това сочи класацията на Global Go To Think Tank Index Report на Think Tanks and Civil Societies Program (TTCSP) към Университета на Пенсилвания за 2019 г., в която са участвали общо 8 248 института. В ранглистата, без да се включва САЩ, KDI е класиран на 6-о място, а със САЩ – на 19-о място в света.

Партньорството на икономистите на БАН с Корейския център за развитие се осъществява по проекта: „Developing an Early Warning Framework for Detecting of Crisis in Economic Sectors in Bulgaria: Based on Korean Economic Development Experience”, по програмата на Корейското правителство за споделяне на опит. Преди него двете изследователски структури са реализирали още 2 международни проекта по програмата Knowledge Sharing Program на Корея.

Званието „Center of Excellence“ се присъжда от TTCSP за постижения на институти, които в продължение на няколко последователни години заемат първо място в дадена категория. KDI заема челната позиция в категорията „Top Think Tank in Asia“ за 6 поредни години, а в категорията „International Development“ – за 3 последователни години. Корейският ни партньор е и единственият мозъчен тръст в Азия, който получи номинация за „Center of Excellence“ в две отделни категории сред 15 института, които получиха признанието през 2019 г., съобщиха от ИИИ – БАН. И добавиха, че KDI бе класиран високо в общо 12 ключови категории, като така затвърди статута си на международно признат водещ мозъчен тръст.