В Българската академия на науките имаме разработки в различни институти, които са свързани с получаване на нови материали и могат да помогнат в този кризисен момент за подобряване качеството на българското производство на маски. Това обяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на заседание на Министерски съвет днес.

Едната разработка е на Института по органична химия с Център по фитохимия (ИОХЦФ), а другата е на Института по полимери, допълни председателят на БАН.

Разработили сме активен въглен, който е отпадъчен продукт от костилките на кайсии, съобщи проф. Павлина Долашка (ИОХЦФ). Тя обясни, че  активният въглен е тестван за почистване на тежки диабетни рани и е установена силно абсорбираща способност на бактерии, гъбични инфекциии и на вируси. Можем да предоставим активния въглен и заедно с фирми, производители на маски, да го разработим, така че да има достатъчно количества в аптечната мрежа, посочи проф. Долашка. Разработката е в рамките на Центъра за компетентност за чисти технологии и Националната научна програма БиоАктивМед.

Другата иновация е на Института по полимери на БАН, където се разработват филтри на нанониво, обяви на брифинг в Министерския съвет акад. Ревалски. В БАН се сформира група от специалисти, които ще са на разположение при необходимост от експертна помощ на кризисния щаб и на правителството. Това са учените-вирусолози от Института по микробиология на БАН, както и учени от други институти на Академията. За разработката на молекулата срещу коронавируса е необходима високоизчислителна мощност, посочи акад. Ревалски и заяви, че БАН има суперкомпютър,  с който може да помогне.