Към Националния оперативен щаб от днес има прикрепен екип от учени от Българската академия на науките, които ще помагат с данни за разпространението на коронавируса в реално време, както и за прогнози. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет днес.

Биолози и химици от БАН подпомагат дейностите на правителството и на Националния оперативен щаб, свързани с ограничаването на разпространението на коронавируса. От днес ще участваме с капацитет и експертиза в областта на математическото моделиране в биологията, съобщи в Министерския съвет председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Той посочи, че учени от БАН работят с модели, които развиват в последните години, по национална научна програма за информационните и комуникационните технологии в областта на науката, образованието и сигурността. Целта е да използваме математически модели в областта на епидемиологията, за да можем да даваме прогнози как ще се развиват занапред динамиката и процесите, свързани с разпространението на коронавируса, каза акад. Ревалски.