Департамент „Психология” в Института за изследване на населението и човека на Българската академия на науките (ИИНЧ-БАН) представя резултати от проучване на реакциите на стрес и начините за справяне с него в условията на разпространяваща се инфекция от коронавирус в България.

Проучването стартира на 22 март, а представените резултати се базират на данни, събрани сред 1365 мъже и жени от всички възрасти през периода от 22-28 март 2020 г.

Данните са показателни за това какво е преживяването на непознато кризисно събитие с неизвестна продължителност и последици, каквото е появата и разпространението на COVID-19. Ситуацията, както и предприетите мерки, оказват влияние върху психичното благополучие на всеки човек.

Резултатите сочат за способността на хората да мобилизират целия си капацитет, за да овладеят тревожността си и преживяването на стрес. Подобна мобилизация продължава период от време, след което може да се очаква рязко покачване на стреса и тревожността. Най-засегнати от негативните процеси в момента са активни жени, от столицата, с режим на работа – хоум офис. Данните очертават ясни доказателства за нормално разпределени нива на оптимизъм и нетолерантност към неопределеност, които са основа за избора на стратегии за справяне със стреса. Оптимизмът сочи към способността да се избират ефективни копинги, докато леко завишените нива на нетолерантност към неопределеност – към потребността от перспектива. Хората проявяват тревожност в по-голяма степен по отношение на икономическите последствия, в сравнение със заплахата от зараза с коронавирус.

Данните са валидни за начален период на преживяване на кризата, което предпоставя необходимостта изследването да бъде повторено след период от време.

Презентацията вижте ТУК.