Две платформи за споделяне на научни база данни за Covid-19 предоставя Алиансът на международните научни организации ANSO. Китайската академия на науките заедно с международни партньори успява за кратко време да разработи онлайн ресурсите с научна информация за Covid-19.

Новият коронавирусен ресурс 2019  е разработен от Китайския национален център за биоинформация към Пекинския институт по геномика на Китайската академия на науките. Това е първата база данни, посветена на COVID-19, пусната още в началото на януари, която предоставя изчерпателна информация, анализ и визуализации на геномни вариации. Към днешна дата тази база данни е документирала повече от 2500 нови генетични последователности на коронавирус, описани от изследователи от цял ​​свят, които са били изтеглени над 5 милиона пъти от над 150 държави.

Новата национална система за обслужване на коронавирусни ресурси в областта на науката и технологиите е дело на Националния център за микробиологични данни към Института по микробиология на Китайската академия на науките. Тази платформа пусна първото изображение на щама COVID-19, извлечен от пациент, и първата кристална структура на S-протеина на коронавируса. Към днешна дата тези изображения са били изтеглени милиони пъти по целия свят.

Повече информация относно опита и действията на Китай за овладяване на пандемията от COVID-19 можете да получите от сайта на Китайската национална здравна комисия, която предоставя актуализации в реално време.

ANSO е неправителствена международна научна организация, създадена през 2018 г. от Китайската академия на науките и 36 други международни научни и образователни институции от цял ​​свят, едната от които е Българската академия на науките. ANSO работи според принципа „съвместни консултации, съвместни усилия и съвместно споделяне“ и е част от китайската инициатива „Един пояс, един път“.