По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ на Българската академия на науките традиционно кани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“.

За шеста поредна година на 24 май (както и през целия месец май) малки и големи ученици отново ще могат да направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

Подготвени са две диктовки: //ibl.bas.bg/wp-content/uploads/2020/05/Diktovki_24_may_2020.zip

Едната (за по-малки ученици) е откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“, а другата (за по-големи ученици) е откъс от статията на Манол Глишев „Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя“, публикувана в интернет сайта „Площад „Славейков“. (Направени са редакторски промени за целите на диктовката).

Диктовките се предоставят като звукови файлове. Приложени са описания на възможни грешки.

Присъединете се, когато и както решите: с диктовки във виртуалната класна стая или самостоятелно. Очакваме с нетърпение да ни изпратите кратка информация за проведените диктовки и няколко снимки на най-добрите постижения на адрес ibl@ibl.bas.bg.

Информация за кампанията, проведена през последните три години, можете да намерите на:

//ibl.bas.bg/valna-ot-diktovki-v-tsyala-balgariya/

//ibl.bas.bg/kampaniyata-vnapisanoto-ostava-pishi-pravilnov-za-24-may-2017/

//ibl.bas.bg/kampaniyata-vnapisanoto-ostava-pishi-pravilnov-ot-11-do-31-may-2018-godina-2/

https://ibl.bas.bg/kampaniyata-vnapisanoto-ostava-pishi-pravilnov-ot-11-do-31-may-2019-godina-2/

Диктовките от предходните години се намират на платформата „Написаното остава“ и в Ютюб канала „Написаното остава. Пиши правилно!“:

//ibl.bas.bg/napisanoto_ostava/

https://www.youtube.com/channel/UCSydkPfC9G2tA_J-6oMuuUA

След провеждането на диктовките от Института за български език могат да изпратят стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“ за всички участници и три тениски с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“ за отличилите се ученици.

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките цели да привлече вниманието към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.

Проектът „Написаното остава. Пиши правилно!“ е част от програмата „Образование с наука“ (2019 – 2020) на Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките.