Допълнителни средства за Национална научна програма “Петър Берон. Наука и иновации с Европа” гласува на днешното си заседание Министерският съвет, съобщи на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. В брифинга участваха още зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков.

Програмата е предназначена за български учени, които се връщат в страната, за да продължат научната си дейност, и продължава трета поредна година, допълни министърът. Предвиденото финансиране през тази година е 1 милион и 300 хиляди лева, но сумата може да се увеличи до 1 милион и 900 хиляди лева в зависимост от активността и броя на участниците, каза още Красимир Вълчев.

Благодаря на акад. Юлиан Ревалски, който преди три години стана инициатор и идеолог на тази програма, която направихме заедно с Българската академия на науките и СУ „Св. Климент Охридски“, каза министърът на образованието и науката. Това е първата реинтеграционна програма в България изобщо, която позволява завръщане на наши сънародници от чужбина, обяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и допълни, че работи по идеята повече от десет години до нейното осъществяване от екипа на министър Вълчев.

Министърът на образованието и науката съобщи, че се предоставят и допълнителни 3 милиона и 700 хиляди лева за стипендии на докторантите в зависимост от интензитета на научната им дейност. По този начин един докторант в БАН ще може да получи допълнително 4 200 лева, допълни той. Целта ни е да насърчим висшите училища и научните организации с най-висока научна дейност. Бележим ерата на ускорено навлизане на изкуствения интелект във всички сфери на обществения живот. Под ръководството на акад. Ревалски разработихме Стратегия за ускореното внедряване на изкуствения интелект в сферата на образованието и науката, каза още министър Красимир Вълчев.

От своя страна акад. Ревалски уточни, че учени от Българската академия на науките разработиха рамка на Национална стратегия за изкуствения интелект, а в момента се работи по екшън план свързан с реализацията на Националната стратегия за изкуствен интелект. Финансовата подкрепа за учените в момент на тежка епидемична обстановка в страната доказва, че науката се е превърнала в приоритет за правителството, добави акад. Юлиан Ревалски.