Българската академия на науките се сбогува с акад. Стефан Воденичаров (Председател на БАН 2012-2016). Поклонението се състоя в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН. Траурно слово произнесе председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Неговата кончина е огромна загуба както за семейството му, така и за БАН и за цяла България. Отиде си от нас една широкоскроена благородна личност, виден български учен с международна известност в областта на материалознанието, изтъкнат общественик и държавник, голям патриот, каза в словото си председателят.

Той посочи още, че академик Воденичаров е ярък представител на българската инженерна наука, негови постижения са с международно признание със стотици публикации и десетки патенти. Редица негови приложни разработки са внедрени във важни за страната ни области като отбранителната индустрия и ядрената енергетика. Председателят на БАН подчерта огромната роля на акад. Воденичаров за разширяване на връзките на науката с бизнеса.

Акад. Стефан Воденичаров беше неуморен радетел за единение на всички българи около цели, които да осигурят просперитета и благоденствието на нашата родина. Той проповядваше неотстъпно принципа, че при вземане на решения от политиците и институциите по въпроси, касаещи държавата и българското общество, трябва да бъдат привличани учените и експертния потенциал на България, каза още акад. Юлиан Ревалски и допълни, че всичко това прави акад. Воденичаров един от най-ярките будители на нашето време.

Последна почит към акад. Воденичаров отдадоха президентът Румен Радев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, епископ Тихон, народни представители, посланици, представители на академичната общност, на местната и изпълнителната власт, бизнеса, общественици, журналисти, колеги и приятели.

Дълбок поклон пред паметта му!