Отличията са по повод 170-годишнината от рождението на Иван Вазов

Изтъкнатият Вазовед член-кореспондент Милена Цанева e удостоена с Почетен знак “Марин Дринов” на БАН за научните й изследвания на знакови имена от българската литературна класика и особено творчеството на Иван Вазов. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски й връчи отличието на тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“.

Академик Антон Дончев  и дългогодишният директор на Националната гимназия за древни езици и култура Гергина Тончева са първите лауреати на новоучредената награда от Народния театър за духовен принос на името на Иван Вазов. Имената на носителите на престижния приз, който ще се връчва всяка година, обяви от сцената председателят на Фондация „Основа“-та акад. Дамян Дамянов.

„Ние сме тези, благодарение на които Вазов е жив. Той си отиде, но остави след себе си един невероятен космически кораб, в който спят героите и идеите му, и те оживяват, когато се съединим с тях, когато им дадем от времето, кръвта и любовта си. Ние подаряваме вечност на героите на Вазов“, каза от сцената акад. Антон Дончев.

Чл.-кор. Милена Цанева произнесе слово по повод юбилея, посветено на Иван Вазов.

По време на тържествената церемония бе представен документалният филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора Борис Радев, реализиран с финансовата подкрепа на БАН.  След края на прожекцията бе и премиерата на Голяма сцена на спектакъла „О, ти, която и да си“, посветен на Иван Вазов, с режисьор Бойка Велкова.

Церемонията бе финалът на честванията за отбелязване 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература. Патрон на събитията е кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, а партньори са БАН, Столична община, БНТ и БНР.