Отличителен знак на председателя на БАН за акад. Дончев

Акад. Антон Дончев отбеляза на 14 септември своята 90-годишнина. Честването се проведе под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. В знак на признание за огромния му принос към развитието на българската култура и духовност и по повод 90-годишния му юбилей Илияна Йотова удостои акад. Антон Дончев с почетния плакет на вицепрезидента.

По-късно през деня в зала 3 на Националния дворец на културата се проведе празничен концерт-спектакъл. На честването присъства председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, който връчи Отличителния знак на БАН на акад. Дончев. В словото си по случай годишнината той припомни приноса на писателя за българската литература и го определи за съвременен патриарх на родната литература.

С дълбоко признание ние, колегите от Българската академия на науките, поздравяваме един писател със световно признание, с който България ще се гордее завинаги, заяви акад. Ревалски. Вашето име, творчество и неуморна гражданска активност са гордост и слава за Българската академия на науките, каза още акад. Ревалски.

Писателят Антон Дончев е избран за академик на БАН през 2000 година.